Lumea Farmacistilor

Cauta

Go to content

Muzeul de istorie a farmaciei Sibiu

Istorie

Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu

Muzeul de Istorie a Farmaciei a fost deschis publicului în anul 1972. Înfiintarea muzeului în Sibiu a fost motivată de istoria îndelungată a farmaciei în orașul Sibiu unde a functionat prima farmacie atestată documentar (1494) pe teritoriul României.

Clădirea muzeului

Clădirea se află situată in Piața Mică din Sibiu o zonă istorică deosebit de interesantă. Clădirea în sine constituie un monument istoric de arhitectură care contine elemente gotice si renascentiste si datează din anul 1568.

Chiar în această clădire a functionat una dintre cele mai vechi farmacii sibiene, a treia in ordine cronologică, înfiintată în jurul anului 1600 si denumită La Ursul Negru.



Oficina - constituie componenta traditională a unei farmacii, având functia de prezentare a produselor medicamentoase. Mobilierul încăperii a fost executat la Viena în anul 1902 si a apartinut fostei farmacii sibiene La Vulturul Negru.

Laboratorul - Între exponatele laboratorului se află balante medicale, mojare din bronz, fontă si marmură, masini de zdrobit si pulverizat, prese pentru tablete si supozitoare, percolatoare pentru obtinerea tincturilor din plante medicinale, recipiente ceramice si metalice, creuzete, mensuri din cositor, site, filtre si sticlărie de laborator.

Exponate
În colectiile muzeului se află peste 6.600 de piese ce prezintă evolutia medicamentatiei si a tehnicilor farmaceutice de-a lungul timpului.

Sectii ale expozitiei de bază
Colectia de Homeopatie ilustrează traditia terapiei homeopate la Sibiu. Nu este lipsit de semnificatie faptul că fondatorul acestei doctrine terapeutice, Samuel Hahnemann, a trăit si activat la Sibiu, între anii 1777-1779, ca medic si secretar al baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei.
Se apreciază că în această perioadă el a avut posibilitatea de a cunoaste multe aspecte privind medicatia populară practicată în Transilvania, aspecte care au contribuit si ele la inspirarea fundamentării doctrinei homeopate.
Colectia de Homeopatie a muzeului cuprinde peste 2900 de piese, respectiv truse si flacoane cu preparate homeopate, care au fost preluate de la vechea farmacie sibiană La Înger.


Back to content | Back to main menu