Lumea Farmacistilor

Cauta

Go to content

Muzeul de istorie a farmaciei Cluj

Istorie

Colectia de istorie a farmaciei


Muzeul national de istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca include o colectie unica privind istoria farmaciei care este expusa intr-o cladire separata din piata Unirii, colt cu strada Regele Ferdinand.

Cladirea in sine este monument istoric, aici fiind infiintata prima farmacie din Cluj in 1573. Cladirea a fost inchiriata farmacistilor particulari in 1752, pana atunci farmaciile au fost gestionate de catre guvern, primul farmacist particular a fost Tobias Mauksch. Aici a functionat farmacia Sfantul Gheorghe pana in anul 1949.

Colectia de istorie a farmaciei a fost alcatuita de catre profesorul Iuliu Orient si este expusa in patru camere la parterul cladirii si in pivnita. A fost respectata utilizarea initiala a camerelor farmaciei vechi: biroul, magazia si laboratorul. Pe tavanul biroului sunt pastrate fresce originale, din secolul 18, cu simboluri farmaceutice.

In cadrul expozitiei sunt expuse, in dulapuri stil empire, obiecte de uz farmaceutic din lemn, ceramica, faianta, portelan si sticla datand din secolele 17-19. In biroul de receptie se gasesc medicamente, retete vechi, sigilii ale farmaciilor medievale.

Magazia adaposteste cateva piese de mobilier din vechile farmacii cu o bogata colectie de obiecte de uz farmaceutic colectionate din toata Transilvania.

Din aceasta camera o scara conduce in pivnita unde era laboratorul. Sunt expuse numeroase mojare din bronz (secolele 16-19), marmura si fier forjat, balante, prese si greutati.

Muzeul farmaciei reprezinta o colectie deosebita de obiecte artizanale vechi care ne lumineaza spiritul prin pasiunea si originalitatea pe care le cuprind.


Back to content | Back to main menu