Gehen zum Land der Verheißung

 

Facem multe lucruri intr-o viata de om, lunga sau scurta, asa cum ne-a fost ea data. Unele bune, alte rele. Suntem consecinta propriilor noastre alegeri, asumate sau nu. Unii iau decizii manati de patimi, altii dupa indelungi analize. Cativa le iau, pur si simplu.
Am mai simtit o singura data in viata o asemenea determinare (mustind de ura, as zice)… Era vara lui 1989 si ratasem admiterea la facultatea de farmacie pentru 0,14 puncte. Suficient cat sa ma autoetichetez “ratata”. Nu a contat ca media ultimului de deasupra liniei rosii era 9,16. Nu a contat ca la alte facultati primul admis intrase cu nota mai mica decat a mea cu mai bine de un punct. Tot ce conta atunci pentru mine a fost umilinta infrangerii si ura. Azi, cand scriu, simt acelasi lucru. Ura pe traiul nemernic din tara asta, pe sistemul care ne calareste 24 de ore din 24, pe lipsa oricarei bucurii, cat de marunta… Si cred ca daca am reusit o data, pot sa o fac iar. Sau mor incercand.
E, poate, ultima sansa. Si timpul nu e de partea mea. Ieri discutam cu doamna profesoara si imi spunea ca nu pot comprima patru luni si jumatate in doar doua luni. Ca este aproape imposibil.
Accept. Dar sunt o incapatanata notorie. George obisnuia sa rada la micile noaste dispute si sa imi spuna ca probabil atunci cand am invatat sa vorbesc, primele mele cuvinte n-au fost “mama” si “tata” ci “ba nu!”…
Eu cred ca daca exista o singura sansa la un miliard, e pentru mine. Si nu am dreptul sa o las sa imi scape.
Sansa mea se numeste Heilbronn…
Este greu, poate imposibil sa scrii realist despre un oras pe care nu l-ai vazut niciodata. Dar a devenit obsesia mea. Si indiferent care va fi pretul pe care trebuie sa-l platesc, voi ajunge la Mecca mea…
Incerc, adunand franturi de informatii, sa imi fac o imagine despre Heilbronn, un oras care a renascut din cenusa.
Heilbronn este situat pe una dintre cele mai vechi si cele mai renumite trasee de vacanta din Germania: Burgenstraße (Drumul Castelelor). Lung de aproape 1.000 de km, Burgenstraße iti arata peste 70 de castele si palate, orase istorice si sate minunate intre Mannheim si Praga.
Pe aceasta ruta poti sa vezi celebrul castel Heidelberg, castele ale cavalerilor medievali pe toata valea Neckar-ului, cum ar fi Burg Guttenberg și Götzenburg, zona romantica din jurul Heilbronn-ului, orașe medievale ca Schwäbisch Hall, Langenburg sau Rothenburg ob der Tauber, Ansbach-l margravial sau Nürnberg-ul.
Prima referinta documentara despre orasul de pe Neckar a fost in 741 d.Hr., iar prin 1146 a fost deja mentionat ca “Portus”, ceea ce inseamnă o statie de tranzactionare pe un rau. Decretul imperial din 1333, care a acordat populatiei locale dreptul de a devia raul Neckar in oras, inlatura definitiv orice fel de piedica in cresterea prosperitatii orasului. Orasul apare în Evul Mediu sub forma unei curti regale a unui rege francon .
Rudolf I ii acorda titlul de “municipiu” si, automat, drept de auto-administrare interna in 1281. 52 de ani mai târziu, imparatul bavarez Ludwig a acordat autorizatia de a redirectiona raul si de a construi un port.
Se mentioneaza in diverse surse ca in timpul razboiului taranesc, in 1525, gloata de bastinasi de pe malul Neckarului, sub conducerea lui Jäklein Rohrbach si Götz von Berlichingen a luptat în zona din jurul Heilbronn.
In 1530 consiliul orasului imperial adopta credinta evanghelica. Pe parcursul celor 30 de ani de razboi, Heilbronn a fost jefuit de nenumarate ori, iar in 1633 ” Manastirea Protestanta Heilbronn”, deja oras imperiu in sudul Germaniei, formeaza o alianta cu Suedia.
Cultura si economia au inflorit în a doua parte a secolului al 18-lea.
“Epoca de aur” a orasului imperial s-a încheiat insa la 09 septembrie 1802, cand trupele Württemberg s-au mutat. Heilbronn apoi a devenit Oberamtsstadt (oras administrativ capitala) de Württemberg. In secolul al 19-lea companiile care au prosperat au facut din Heilbronn al doilea cel mai important oras industrial din Württemberg. Ca urmare, populatia a crescut la 72.000 de 1938.
In al doilea război mondial, la 4 decembrie 1944, un atac aerian englez a ucis aproape 7000 de oameni si a distrus in jur de 80% din oras. Trupele americane au ocupat orasul pe 12 aprilie 1945, dupa 10 zile de lupte. Desi aproape ras de pe fata pamantului, reconstructia orasului s-a facut rapid si in 1953 presedintele Federal Dr. Theodor Heuss a inaugurat reconstruirea primariei.
Noi cartiere rezidentiale s-au ridicat si Heilbronn a devenit un oras mare în 1970, ca urmare a incorporarii continue a noilor si vechilor suburbii. La scurt timp după ce zona pietonala a fost infiintata, teatrul municipal s-a deschis si centrul cultural “Deutschhof” a primit investitii.
Trupele americane parasesc definitiv Heilbronn-ul în 1992 iar azi suprafetele vacante sunt zone rezidentiale si de agrement, precum si proprietati industriale.
Chiar daca Heilbronn-ul a fost distrus aproape in totalitate in timpul al doilea război mondial, el ramane în continuare mai mult decât un indiciu de istorie in caracteristicile sale reconstruite, restaurate și intreținute cu dragoste. Sunt parte a identitatii sale atat conflictele sangeroase ale Reformei, cat si afirmarea ca oras imperial liber sau reaparitia spirituala a Renasterii. Conceptul noului Heilbronn este viziunea “Heilbronn 2020” – un oras care creste pentru si cu oamenii sai.
Si ca un preambul pentru un urmator periplu heilbronnian, o imagine despre care se spune ca ar fi emblematica pentru oras: ceasul astronomic

 

54864_astrokunst

Creat în 1580 de Isaac Habrecht, cercul interior indica cele sapte zile ale saptamanii, reprezentate de corpurile ceresti Soare, Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus si Saturn. Lunile sunt afisate in cercul central, prin intermediul celor douasprezece semne ale zodiacului.
Zilele, saptamanile si lunile sunt indicate in cercul exterior prin linii subtiri de aur. Deasupra Cronometrului (centru) pare sa fie o diagrama a lunii, peste care se afla clopotul sfertului de ora.
Pentru o ora completa, afisarea timpului este insotita de sunetul ansamblului de clopotei mecanici. Cea de-a treia parte a ceasului, extrem de laborioasa, a fost proiectata de Hans Kurz, constructorul maestru al Primariei, din perioada renascentista a orașului. Autoportretul poate fi gasit chiar deasupra intrarii principale. Diverse figuri in miscare sunt incorporate in mecanismul ornat al ceasului. Un inger sta la stanga si altul la dreapta și ambii se rotesc chiar înainte de anuntarea orei. Ingerul din dreapta sufla intr-o trompeta in timp ce ingerul din stanga intoarce o clepsidra si numara  in sunete de clopotei prin miscari ale sceptrului. Doi berbeci de aur stau fata in fata sub ceas. Ei se intilnesc la fiecare anuntare a orei si isi ciocnesc capetele. Intre orele 8 si 20, cocosul canta la fiecare patru ore.

Orologiul Astronomic e doar una din sutele de embleme ale orasului. Informatiile pe care le-am gasit despre Heilbronn sunt putine si in marea lor majoritate provin de pe site-ul orasului, din care am prezentat aici niste traduceri aproximative. Posibil sa fi tradus gresit. Informatia corecta si completa o gasiti aici: Heilbronn

Later edit: Simona, think!

Despre Gallenus

Niciodata sa nu iei un laxativ si un somnifer in aceeasi seara!
Acest articol a fost publicat în Gânduri și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Gehen zum Land der Verheißung

  1. Simona spune:

    Felicitari! Ai reușit ! ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.